• pondelok - piatok: 7.00 - 16.30

Chia semienka

Chia (čítaj „čia“) semienka pripomínajú síce náš mak, no pochádzajú z rastliny Salvia Hispanica L., ktorá rastie najmä v horských oblastiach Mexika a Južnej Ameriky. Chia semená uznávali pre ich pozitívne účinky na zdravie už pôvodní obyvatelia Ameriky. Bola to pre nich posvätná rastlina. Tieto semená majú bohaté zásoby antioxidantov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, kalcium, vitamín B a C, fosfor, železo atď. Pripisujú sa im mnohé zdravotné benefity, hlavne budovanie tenkých svalových vlákien, podpora kardiovaskulárneho systému, stabilizácia hladiny cukru v krvi, udržiavanie energie počas celého dňa atď. Ich pravidelná konzumácia má aj estetické prínosy, hlavne zlepšenie pleti, vlasov a nechtov. Využívajú sa dokonca aj pri chudnutí, pretože obsahujú minimum sacharidov, rýchlo zasýtia, majú vysoký obsah vlákniny a blokujú vstrebávanie kalórií.

Chia semienka je veľmi ľahké začleniť do jedálnička, pretože majú nevýraznú chuť, a tak príjmu chuť potravín, s ktorými sa spoja. Ich doporučená denná dávka je 15 g t.j asi 4 kávové lyžičky.

Chia semená majú schopnosť viazať na seba vodu, preto ich možno kombinovať s akýmykoľvek tekutinami. V kombinácii s tekutinou vytvárajú špecifický výživný gel. Ich unikátna napučiavacia schopnosť sa . Či už pomleté na prášok alebo vcelku, je možné ich použiť na zahustenie fašírok namiesto strúhanky, do prívarkov, ako obaľovaciu zmes na mäso, do pečenia namiesto vajíčka atď.

Chia semená sa môžu používať ako prísada do jedla, napr. do ranných kaší alebo pri pečení chleba. V podstate sa nimi môže posypať akékoľvek jedlo. Lepšie využitie a účinok však majú, ak sa nasucho jemne opražia a pomelú. Opekané alebo pražené chia semiačka sa používajú ako príloha k celozrnnej ryži. Z chia semien je možné vyrobiť aj falošné ságo, stačí zmiešať semienka s jablkovým džúsom. Pripraviť sa z nich dajú aj zdravé toppingy na zákusky, stačí ich primiešať k rozmixovanému ovociu.

Chia semená môžu byť skladované roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty.